wątroba

Wątroba jest najważniejszym organem organizmu odpowiedzialnym za przyswajanie właściwości odżywczych z organizmu. Jakie znaczenie ma jej funkcja dla pozbycia się cellulitu?

Skąd się bierze cellulit? Chyba wszystkie to wiemy: pojawia się pod wpływem hormonów, osłabienia tkanek i nagromadzenia w organizmie (tuż pod skórą) toksyn. Wszystkie te czynniki uniemożliwiają prawidłową pracę komórek, utrudniają cyrkulację płynów tj. między innymi obieg krwi i limfy, co prowadzi do utworzenia się pod skórą charakterystycznych dołków i zgrubień, które rozpoznajemy jako cellulit.

W powstawaniu cellulitu toksyny i procesy metaboliczne (regulowane wieloma czynnikami) odgrywają kluczową rolę, a skoro tak najwyższa pora przyjrzeć się jak wygląda wątroba. Dlaczego? Bo zaburzenia w jej pracy, często nie odczuwane jakoś szczególnie dotkliwie, ale odbijające się na jakości życia, prowadzą do wielu problemów urodowo-zdrowotnych. Cellulit może być jednym z nich.

W rzeczywistości problemy z wątrobą przekładają się na dodatkowe centymetry (i kilogramy), nieprawidłowe ciśnienie, problemy ze snem i z nastrojami, puchnięcie (zatrzymywanie wody), nadmierny apetyt (szczególnie na słodycze) i wiele im podobnych zjawisk. Jednym słowem prawidłowa praca, jaką wykonuje  wątroba jest gwarantem zdrowia i dobrego samopoczucia, że o urodzie nie wspomnę.

Co szkodzi wątrobie?

Odpowiedź jest oczywista: zła tj. niezdrowa dieta. Wszelkie „diety wątrobowe” zalecają przede wszystkim unikanie pokarmów tłustych, konserwowanych, przetwarzanych, uszlachetnianych oraz unikanie używek ze szczególnym uwzględnieniem alkoholu. Faktycznie jeśli mamy jakiekolwiek problemy z wątrobą powinnyśmy dać jej możliwość zregenerowania się toteż rezygnacja z alkoholu na jakiś czas jest jak najbardziej wskazana. Trzeba też unikać toksyn, bo wątroba jest jednym z najważniejszych ich pogromców, zajadając się śmieciowym i niepełnowartościowym pożywieniem też doprowadzimy do jej obciążenia co oczywiście utrudni regenerację wątroby, a dodatkowo przyczyni się do nagromadzenia toksyn w organizmie (i zwiększenia intensywności cellulitu).

Czego unikać by wątroba nie cierpiała?

Ja osobiście unikam przede wszystkim jedzenia typu fast-food, wszystkich gotowych zupek, drugich dań, sosów etc. Przyrządzam je samodzielnie. Nie unikam smażonych pokarmów, ale jeśli już cokolwiek smażę staram się robić to z minimalną ilością tłuszczów tradycyjnie przeznaczonych do smażenia (masła, smalcu). Radzę też unikać margaryn. W tej chwili wciąż jeszcze bardzo silnie lobbuje się za nimi (w niektórych reklamach stwierdza się wręcz że chronią one serce co jest ewidentną bzdurą), tymczasem już dawno dowiedziono, że czynią one więcej szkód niż przynoszą pożytków.

Dla mnie podstawowym argumentem przemawiającym przeciwko margarynom wszelakim jest fakt, że w naturze oleje roślinne nie występują w postaci stałej. To ciecze, które zmieniają strukturę jedynie wskutek np. wytrącenia się związków parafinowych. Sztuczne utwardzanie czy zagęszczanie olejów roślinnych tylko po to by można było wykorzystać je w charakterze smarowideł jest w moim przekonaniu szkodliwe choćby producenci margaryn przekonywali nas, że niczemu nie szkodzi. Zresztą ostatnio w pubmedzie pojawiła się publikacja, z której wynika, że wzrost spożycia margaryn przekłada się bezpośrednio na wzrost zachorowań na raka trzustki! Jeśli już musicie unikać masła nie smarujcie pieczywa margarynami, można posmarować je odrobiną  oliwy, ja czasami po prostu maczam pieczywo w samodzielnie aromatyzowanej (najróżniejszymi przyprawami) oliwie. Jest przepyszne!

Zastosuj ostropest plamisty

Najbardziej skutecznym w regeneracji wątroby produktem naturalnym jest niewątpliwe ostropest plamisty. Ta wyjątkowa roślina zawiera bowiem w sobie niezwykle cenny składnik aktywny, a mianowicie sylimarynę, która doskonale chroni i wspomaga leczenie tego bardzo ważnego organu. Stosowanie ostropestu ma niezwykle długą tradycję w medycynie naturalnej, gdzie stosowano go do niwelowania skutków poważnych zatruć toksynami, np. pochodzącymi z grzybów. Obecnie stosuje się go w celach leczniczych i prewencyjnych.

Dobrym wyborem są mielone nasiona ostropestu, które można dodawać do rozmaitych potraw, koktajli czy wypieków. Wiele osób stosuje je również po zalaniu oda lub sokiem. Na rynku dostępne są także łatwe w użyciu suplementy diety z ekstraktem z ostropestu plamistego. Zawierają one wyizolowaną sylimarynę, która stanowi najważniejszy składnik rośliny. Dzięki regularnemu stosowaniu ostropestu można zapewnić sobie skuteczną ochronę i regenerację wątroby, która ma niezwykle ważny wpływ na wiele czynników zdrowotnych.

Na pomoc wątrobie – Omega 3

W świetle stale prowadzonych badań okazuje się, że jeśli chodzi o zdrowie ludzkiej wątroby kluczową rolę mogą odgrywać kwasy Omega 3. Nie od dziś wiadomo, że w naszej diecie jest ich za mało, bo też zjadamy za mało pokarmów zawierających omega 3 a za dużo takich, które zawierają kwasy omega 6 (proporcje w spożywaniu tych kwasów odgrywają bardzo istotną rolę).

Z badań wynika, że kwasy omega 3 zapobiegają otłuszczeniu wątroby i pomagają w jej regeneracji, toteż oprócz wszystkich innych suplementów pomagających w regeneracji wątroby (ich spożywanie jest chyba ostatnio dość modne) należałoby przede wszystkim zadbać o suplementację Omega 3, a przy odrobinie chęci i zmianie niektórych nawyków żywieniowych stan naszej wątroby ulegnie poprawie i to dość szybko. Przy okazji poprawi się nasze zdrowie (ogólnie) i uroda, zmniejszy się też cellulit – to gwarantuję!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here