nasiona Chia
Nasiona Chia dostarczają mnóstwa kwasów omega-3

Nasiona Chia to wspaniały produkt spożywczy, pomagający także w utrzymaniu pięknej sylwetki. Dzięki swoim doskonałym właściwościom dobrze wspomagają dietę antycellulitową. Co warto wiedzieć o ziarnach szałwii hiszpańskiej?

Dla wielu spożywanie czystych nasion Chia lub żelu z nasion Chia jest nie do pomyślenia. Aztekowie, starożytni wojownicy, używali nasion szałwii hiszpańskiej zmieszanych z wodą. Jednakże współcześnie niewielu ludzi ma kubki smakowego pozwalające na przełknięcie tego śliskiego żelu wykonanego z nasion Chia i czystej wody. Dlatego właśnie przygotowałem listę wypróbowanych sposobów na wykorzystanie nasion Chia i żelu z nasion Chia, które nie powinny nikomu sprawić kłopotu.

Nasiona Chia – Wskazówki

Wskazówka 1

Jeśli nie mieszkasz w tropikach, to cena owocu marakuja może być wysoka. To może być powodem, dla którego wielu rezygnuje z jedzenia tych owoców. Jest jednak na to rozwiązanie. Wystarczy kupić sok z marakui, który jest o wiele tańszy niż owoce. Dodać do niego nasiona Chia i odczekać około 15 minut. Zdziwicie się, jak konsystencja tego produktu jest podobna do owocu marakuja.

Wskazówka 2

Żel Chia wytworzony przez namaczanie całych nasion Chia w wodzie przez co najmniej 15 minut może być wykorzystany jako zagęszczać do zup oraz sosów. Jest to doskonałe rozwiązanie w szczególności dla ludzi z celiakią i uczuleniem na kukurydze. Ponieważ takie osoby nie mogą używać do zagęszczania zup produktów mącznych i kukurydzianych. Aby chronić składniki odżywcze zawarte w nasionach Chia, żel należy dodawać pod koniec gotowania.

Wskazówka 3

Wielu ludzi uważa, że nasiona Chia są o wiele smaczniejsze, jeśli są uprażone, a nie w postaci żelu. Prażone nasiona Chia są powszechnie stosowane przy sałatkach i jako chrupki element dania. Należy jednak pamiętać o tym, że duża ilość surowych nasion Chia może prowadzić do zaparcia. Dlatego właśnie spożywanie nasion Chia w takiej postaci musi być wsparte dużą ilością wody. 

Wskazówka 4

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadanie, które dostarczy Ci energii na cały dzień? Spróbuj tego: w mieszarce wymieszaj nasiona Chia z wiśniami, truskawkami, malinami lub owocami, które lubisz. Powstanie dżem, który wygląda jak zwykły dżem, z tą różnicą, że jest o wiele bardziej zdrowy, a także nie zawiera cukru. Taki dżem można dodać do jogurtu lub płatków owsianych.

Wskazówka 5

Jeszcze jednym pomysłem na wykorzystanie nasion Chia na śniadanie jest dodanie żelu Chia do ciasta na omlety. Wystarczy do ubitych jajek dodać kilka łyżeczek żelu Chia i usmażyć omlety. Chociaż nasiona Chia można dodać do omletów, to jednak zupełnie nie nadają się do jajecznicy.

Wskazówka 6

Nasiona Chia są również doskonałym substytutem dla jajek wykorzystywanych do pieczenia. Aby wymienić jedno jajko, należy użyć mieszanki złożone z łyżeczki proszku nasion Chia i trzech łyżeczek wody. Proszek z nasion Chia można zakupić w aptece, a można także samodzielnie go wykonać poprzez zmielenie całych nasion Chia.

Wskazówka 7

W Australii chleb Chia jest powszechnie dostępny. Jeśli jednak tam nie mieszkasz, to możesz samodzielnie przygotować taki chleb. Wystarczy użyć zwykłego przepisu na domowy chleb. Z tym że ilość mąki należy nieco zmniejszyć, a uzupełnić ją nasionami Chia.

Wskazówka 8

Żel z nasion Chia jest doskonałym składnikiem puddingów. Oto podstawowy przepis na pudding z Chia, który jest całkiem smaczny. Należy wymieszać 3 łyżeczki całych nasion Chia ze szklanką mleka migdałowego oraz łyżeczką sproszkowanej wanilii. Pudding można posłodzić miodem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Można taki pudding jeść z owocami.

Wskazówka 9

Jeśli znudzi Ci się jedzenie nasion Chia codziennie, to jest równie zdrowa alternatywa. Do doniczki wsyp organiczną ziemię przeznaczoną do uprawy ziół. Następnie posyp ją nasionami Chia (nie bierz tych, które na opanowaniu mają zaznaczone, że są do dekoracji). Doniczkę połóż na tacy.

Tace z doniczką położyć na nasłonecznionym parapecie. Należy utrzymywać glebę wilgotną, ale nie mokrą. Dlatego trzeba to codziennie kontrolować. Po kilku dniach nasiona Chia zaczną kiełkować. Kiedy osiągną wielkość kilku centymetrów, to są gotowe do zbioru. Domowe kiełki warto dodać dla wzmocnienia smaku sałatek, koktajlu, kanapek czy zimnych zup.

Wskazówka 10

Wykorzystywanie nasion Chia jako składnik koktajli jest najprawdopodobniej najpopularniejszym sposobem ich spożywania. Nasiona Chia w koktajlach można łączyć z dowolnymi owocami. Zdecydowanie warto spróbować połączenia nasion Chia z owocem kiwi. Nie tylko spróbujesz pysznego połączenia smakowego, ale przede wszystkim dostarczysz do organizmu dodatkową dawkę kwasu tłuszczowego omega-3. Zarówno nasiona Chia, jak i pestki w kiwi są wypełnione kwasami tłuszczowymi omega-3.

Więcej o właściwościach nasion Chia przeczytasz tutaj:

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.