Kuchnia śródziemnomorska to bardzo zdrowa dieta, oparta na świeżych warzywach, rybach i owocach morza, a także delikatnym mięsie i nabiale. Bardzo często stosuje się także oliwę z oliwek, makarony i rożnego rodzaju pasty. Przede wszystkim jest to dieta niezwykle bogata w różnego rodzaju przeciwutleniacze, chroniące organizm przed procesami starzenia i rozwojem wielu poważnych chorób.
Kuchnia śródziemnomorska to potrawy pochodzące z Włoch, Grecji, Hiszpanii, Francji oraz Maroka i Libanu. Do najpopularniejszych potraw należą paella, spaghetti, ser feta czy sos tzatziki. Wskazuje się, że kuchnia śródziemnomorska to jedna z najzdrowszych kuchni na świecie.
Kuchnia śródziemnomorska – Charakterystyka i ważne składniki odżywcze
Podstawowymi składnikami, które wykorzystuje się w kuchni śródziemnomorskiej są warzywa, owoce, ryby oraz owoce morza. Najczęściej przyrządza się flądrę, solę oraz anchois. W kuchni śródziemnomorskiej mięso jada się rzadko, a jeśli w ogóle to jagnięcinę i drób. W kuchni tej bardzo ważną rolę odgrywają przyprawy. W Europie używa się aromatycznych ziół oraz rozmaite wina, natomiast w Afryce Północnej dania są pikantne i bardzo wyraziste w smaku.
Popularne potrawy kuchni śródziemnomorskiej
W kuchni włoskiej najpopularniejszymi potrawami są makarony, np. spaghetti bądź lasagne. W kuchni francuskiej królują przede wszystkim sery, np. brie czy camembert. Popularne są również tarty oraz francuskie rogaliki czyli croissanty. Z kolei w Grecji warto spróbować sera feta, sos tzatziki, mousakę, czyli zapiekankę z mielonego mięsa i bakłażana, a także grecką wódkę ouzo. Specjalnością Hiszpanii jest paella, fabada, czyli zupa z białej fasoli oraz sangria (słodkie wino), natomiast kuchnia marokańska oferuje przede wszystkim gęste, aromatyczne zupy na bazie pomidorów i soczewicy.
Wpływ kuchni śródziemnomorskiej na zdrowie
Kuchnia śródziemnomorska jest bardzo zdrowa. Produkty, z których przygotowuje się potrawy kuchni śródziemnomorskiej, stanowią źródło cennych składników odżywczych. Ryby to bogactwo kwasów tłuszczowym omega–3 oraz omega–6, z kolei warzywa to źródło minerałów, takich jak fosfor, jod, magnez czy potas. Składnikiem potraw są często cebula oraz czosnek, które wykazują właściwości antybakteryjne. Z badań wynika, że spożywanie potraw kuchni śródziemnomorskiej zmniejsza ryzyko chorób serca, udaru mózgu, chorób układu kostnego oraz choroby Parkinsona.