herbata z hibiskusa
Herbata hibiskusowa doskonale smakuje i wspomaga utrzymanie zdrowia

Herbata z hibiskusa stała się w ostatnich latach dość popularnym napojem, który wykazuje pewne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim wzmacnia odporność organizmu, polepsza trawienie i wykazuje działanie moczopędne. Spożywana regularnie doskonale wspomaga zdrowie i chroni przed wieloma chorobami.

Hibiskus to roślina zielna wywodząca się z rodziny ślazowatych. Już w starożytnym Egipcie przyrządzano i spożywano napar z hibiskusa, stąd też określenie – czerwone złoto faraonów. Niektóre odmiany hibiskusa z racji pięknych, różowo–czerwonych kwiatów uprawia się także dość często w ogrodach jako roślinę ozdobną.

Herbata z hibiskusa – Właściwości

Hibiskus to roślina ceniona w medycynie naturalnej, z racji wielu właściwości prozdrowotnych. Herbata z hibiskusa może przede wszystkim przyczyniać się do wzmocnienia układu krążenia i serca, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz zawału. Dzięki zawartościom przeciwutleniaczy oraz witaminy C spożywanie herbaty z hibiskusa wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego organizmu, a także wykazuje działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jej działanie przypomina nieco działanie czystka. Poleca się ją także pić w okresie przeziębienia, ponieważ zmniejsza gorączkę oraz osłabia kaszel.

Hibiskus to także źródło cennego błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu sporządzana z niego herbata wpływa na lepsze trawienie. Polecana osobom, które się odchudzają i walczą z cellulitem. Herbata hibiskusowa działa również moczopędnie oraz przeczyszczająco, wspomagając proces oczyszczania organizmu z toksyn. Wskazuje się często, że spożywanie produktów z hibiskusa zmniejsza ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych.

Jak przygotować herbatę z hibiskusa?

Suszony hibiskus możemy zakupić w sklepie zielarskim. W celu przygotowania herbaty, należy kilkanaście płatków suszonego hibiskusa zalać gorącą wodą i pozostawić do zaparzenia pod przykryciem na około 15 minut. Herbatę możemy spożywać na ciepło, jak i na zimno, dodając do niej np. plaster pomarańczy, kilka listków mięty oraz kostki lodu.

Przeciwwskazania do stosowania hibiskusa

Herbaty z hibiskusa nie powinny regularnie spożywać osoby borykające się z niskim ciśnieniem krwi. Niektórzy twierdzą, że w hibiskusie zawarte są substancje, które mogą wywołać poronienie. Wprawdzie nie zostało to udowodnione naukowo, jednak profilaktycznie, nie zaleca się spożywania naparu z hibiskusa kobietom w ciąży.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.