co szkodzi wątrobie
Wątroba to jeden z najważniejszych organów ciała, który odpowiedzialny jest za wiele ważnych funkcji życiowych

Czasami wydaje się nam, że nasze ciało jest niezwykle odporne i nie do zdarcia. Lecz myślimy tak tylko do czasu, gdy nie zaczną nam dokuczać jakieś poważniejsze dolegliwości. Wówczas weryfikujemy wszystkie nasze poglądy, szczególnie gdy zaczynamy odczuwać silny dyskomfort płynący od tego, czy innego narządu w naszym ciele. Bardzo często pierwszym narządem, który się odzywa jest wątroba. Co szkodzi wątrobie i jak ją chronić?

Wątroba jest to gruczoł, który znajduje się pod przeponą. A dokładnie większość wątroby mieści się po prawej stronie pod żebrami i sięga aż do klatki piersiowej. W skład wątroby wchodzą dwa płaty – lewy i prawy, dzielące się na osiem segmentów. Wątroba człowieka dorosłego waży od 1300 do 1700 gram, nie licząc znajdującej się w niej krwi.

Co szkodzi wątrobie – jednemu z najważniejszych organów naszego organizmu

Wątroba jest ważną częścią przewodu pokarmowego i dlatego nie należy jej zbytnio obciążać treściami pokarmowymi. O czym trzeba koniecznie pamiętać chcąc ratować swoją wątrobę ?

Wiadomo, że bardzo niebezpieczne dla wątroby są dania ciężkostrawne i tłuste potrawy. Podobnie się sprawa ma w przypadku używek, takich jak alkohol. Dbając o swoją wątrobę trzeba również pamiętać o świeżości spożywanych produktów. Najlepsze rezultaty daje gotowanie produktów na parze lub pieczenie ich w folii. Można również czasami zdecydować się na duszenie bez dodatku tłuszczu. Gdy jednak trzeba go użyć niech to będzie wysokiej jakości tłuszcz, jak oliwa z oliwek, czy masło, które powinno stosować się wyłącznie jako dodatek na zimno.

Dla właściwej ochrony wątroby ważna jest także sama technika jedzenia, a mianowicie wszystkie włożone do ust kęsy należy dokładnie i powoli przeżuć. Nie należy także połykać dużych kęsów, ponieważ utrudniają one trawienie. Warto także unikać stresu podczas konsumpcji.

Dieta wątrobowa polega często na spożywaniu świeżo przygotowanych dań, gdyż nie zaleca się odgrzewania wcześniej przygotowanych potraw. Warto także ograniczyć do minimum spożycie soli kuchennej, a także alkoholu, kawy i mocnej herbaty. Bardzo często wskazuje się żeby nie pić zbyt gorących i zbyt zimnych napojów. Dieta powinna uwzględniać od 5 do 6 posiłków dziennie, a ostatni posiłek dnia najlepiej spożyć na 2 – 3 godzinny przed snem.

Aby ratować swoją wątrobę warto stosować dużo przypraw takich, jak majeranek, tymianek, mięta, kminek, czy oregano.Najlepszym jednak dodatkiem jest niewątpliwe ostropest plamisty, który zawiera niezwykle cenną sylimarynę. Związek ten doskonale i niezwykle skutecznie chroni wątrobę, także po zatruciach i stłuczeniach. Oprócz ostropestu warto również stosować różne inne zioła wzmacniające, regenerujące i odtruwające wątrobę. Można je używać jako przypraw do dań oraz pić w postaci naparów i herbatek.

Wątroba posiada duże zdolności regeneracyjne, lecz nie możemy pozostawiać ją samej sobie. Dla własnego dobra warto wziąć pod uwagę powyższe rady i pomóc swojej wątrobie dla lepszego zdrowia i samopoczucia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.